Meditatie Gerjan Schoemaker

Brahma Vihara Meditation Journey - Een meditatiereis voor het hart ❤️🧡💛💙

Gerjan Schoemaker

De Brahma Vihara Meditation Journey is gericht op het ontwikkelen van de vier hartkwaliteiten zoals we deze kennen in het Boeddhisme; liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. Deze meditatie wordt zittend uitgevoerd, met uitzondering van de vierde fase waarin je kunt kiezen om te gaan staan. Er worden specifieke mudra's gebruikt ter ondersteuning van de kwaliteit waarop de fase is gericht.

LET OP!
Bekijk eerst de instructievideo op https://meditatieinstituut.nl/instructies voordat je deze meditatie beoefend.

Bekijk ook andere 'meditatiereizen' op:
https://meditatieinstituut.nl/meditationjourneys

Ontvang uitnodigingen voor geleide meditaties, retraites en cursussen door je in te schrijven op onze inspiratie mails: https://meditatieinstituut.nl/inspiratiemails/

❤️🧡💛💙
Gerjan Schoemaker
Meditatie Instituut Nederland

Opleiding Meditatieleraar: https://meditatieinstituut.nl/meditatie-opleiding/
Opleiding Integraal Essentiecoach: https://meditatieinstituut.nl/coach-opleiding/
Vipassana Retraites: https://meditatieinstituut.nl/meditatieretraites/
Cursussen: https://meditatieinstituut.nl/cursussen/

#Meditatie #Mediteren #Liefde #Compassie #Vreugde #Vrede #Gelijkmoedigheid #Boeddhisme

Support the show

We gaan in deze meditatie wensen reciteren gericht op het ontwikkelen van specifieke kwaliteiten van het hart. Terwijl we deze zinnen opzeggen, kan het zijn dat je hetgeen dat je wenst niet voelt. Dat is o.k.. Weet dat wat je zegt wensen zijn, maar dat het op dit moment niet zo hoeft te voelen. Als je het tegenovergestelde voelt, of als je niets voelt, weet dat je zaadjes plant die mogelijk in de toekomst pas tot bloei komen.

 

Ter voorbereiding van het reciteren kun je nu een lichte glimlach opzetten en eens onderzoeken of je contact kunt maken met het hartgebied. Eventueel kun je even je handen op het hartgebied laten rusten. […] Misschien kun je op iedere inademing nog meer contact maken met het hartgebied en op iedere uitademing het hartgebied nog iets zachter maken.

We gaan zo over tot opzeggen van wensen gericht op liefdevolle vriendelijkheid. Liefdevolle vriendelijkheid is onder meer een tegengif voor irritatie, boosheid en haat gericht op onszelf of anderen.

 

Ik nodig je daarvoor uit om je handen in elkaar te vouwen en vervolgens je pink, je wijsvinger en je duim gestrekt tegen elkaar aan te plaatsen. Dat is de mudra van liefde. Plaats de buitenkant van de duimen tegen het borstbeen aan waardoor de handen weer contact maken met het hartgebied.

Dat je vriendelijk voor jezelf mag zijn. Dat je gezond mag zijn. Dat je veilig mag zijn (en je vooral ook veilig mag voelen). Dat je vrede mag vinden (in alle situaties en van daaruit met wijsheid en vriendelijkheid mag handelen). Dat je gelukkig mag zijn.


We beginnen nu met het richten van liefdevolle wensen op onszelf. Ik zeg eerst twee zinnen hardop welke je vervolgens na kunt zeggen.

Dit kun je hardop doen. Indien je je in een omgeving bevindt waarin dat niet wenselijk is of als het voor jou beter voelt kun je dit ook in gedachten doen.

 

In verbinding met ons hartgebied reciteren we dan de volgende zinnen.

“Dat ik vriendelijk voor mijzelf mag zijn.”

“Dat ik gelukkig mag zijn.”

Je kunt deze zinnen nu voor jezelf zo blijven herhalen.

Deze meditatie is erop gericht op het ontwikkelen van een onvoorwaardelijke en onbegrensde liefdevolle vriendelijkheid. Dus liefdevolle vriendelijkheid gericht op iedereen die we goed kennen en die dicht bij ons staan. Maar ook gericht op iedereen die we niet kennen en ook de mensen waarbij we moeite ervaren.

 

Bij de volgende zinnen richten we onze liefdevolle vriendelijkheid dan ook op alle levende wezens.

 

Je kunt voor deze fase de handen in dezelfde mudra iets verder voor je in de lucht houden, alsof je daamee via je hart de liefdevolle vriendelijkheid de wereld in stuurt. Indien het te zwaar wordt kun je ook je handen op je schoot laten rusten.

 

Ik zeg de zinnen eerst weer voor, waarna je deze hardop of in gedachten kunt nazeggen.



“Dat ik vriendelijk mag zijn naar anderen.”

“Dat we allemaal gelukkig mogen zijn.”

 

Dan gaan we nu over naar de tweede fase die is gericht op het ontwikkelen van compassie. Bij compassie maakt liefdevolle vriendelijkheid contact met vormen van pijn.

Compassie is onder meer een tegengif voor zelfoordeel en oordelen van anderen, kwetsen en gekwetst worden en verdriet.

 

Behoud je glimlach en leg je handen over elkaar op het hartgebied. Als het te zwaar voor je is om je armen daar te houden, kun je bijvoorbeeld afwisselen met de handen in een kommetje op je schoot te laten rusten. Wissel niet te vaak en als je wisselt doe dat langzaam en zoveel mogelijk met aandacht.

 

We beginnen met het richten van compassievolle wensen op onszelf:

“Dat ik vriendelijk om mag gaan met vormen van pijn.”

“Dat ik vrij mag zijn van lijden.”

Om tot een onvoorwaardelijke en onbegrensde compassie te komen richten we nu ook onze compassievolle wensen op alle levende wezens.

“Dat iedereen vriendelijk mag omgaan met vormen van pijn.”

“Dat we allemaal vrij mogen zijn van lijden.”

We gaan nu over tot het reciteren van wensen gericht op medevreugde. Waar bij compassie liefdevolle vriendelijkheid contact maakt met vormen van pijn, maakt medevreugde contact met voorspoed en geluk bij een ander. Medevreugde houdt in blij zijn voor een ander. Het is dan ook een tegengif voor jaloezie, afgunst en onverschilligheid.

 

Behoud de glimlach en vanuit het hartgebied strek je op de uitademing je handen naar voren, met de handpalmen naar boven. Een gevende beweging. Op de inademing breng je de handen met een nemende beweging weer terug op het hartgebied. Je kunt je daarbij voorstellen dat je op de inademing de vreugde van anderen tot je neemt en op de uitademing de vreugde die jij daar uithaalt de wereld in stuurt.  


Dit kun je zo eerst een tijdje doen in je eigen tempo. Op een uitademing strek je de armen naar voren met de handpalmen omhoog. Op een inademing laat je de handen weer terugkomen op je hartgebied. 


We gaan dan nu over tot het reciteren van altruïstische wensen gericht op het vinden van vreugde in de voorspoed van anderen. Je kunt daarbij doorgaan met dezelfde beweging, maar je kunt de armen gestrekt voor je in de lucht laten met de handpalmen naar boven. 

“Dat ik blij mag zijn met de voorspoed van anderen.” 

“Dat hun geluk nog groter mag worden.”

Ik nodig je uit om voor deze laatste fase, gericht op het ontwikkelen van gelijkmoedigheid, komen te staan.[...] Plaats je voeten iets breder dan heupbreedte, knieën licht gebogen en sta goed rechtop. Ook nu kun je een keer op de inademing je schouders omhoog optrekken en op de uitademing naar achteren en naar beneden laten vallen. Verdeel het gewicht goed over je voeten. Sta zo stevig als een berg. 


Behoud je glimlach en laat je rechterhand net onder je navel rusten en leg hier je linkerhand overeen. Zo rusten je handen voor het gebied dat in bepaalde tradities ook wel Hara wordt genoemd. Ook wel je centrum, balanspunt of bron van kracht genoemd.


We ‘Zijn met wat er is’ vanuit een liefdevol en geopend hart. Gelijkmoedigheid is dan ook een warme kwaliteit en gaat altijd samen met liefdevolle vriendelijkheid. 


Gelijkmoedigheid en liefdevolle vriendelijkheid houden elkaar in balans. Ze zijn beide dan ook net zo belangrijk om te ontwikkelen.


We reciteren dan de volgende zinnen gericht op het ontwikkelen van gelijkmoedigheid.


"Dat ik het leven mag nemen zoals het zich ontvouwt.

En dat ik van daaruit met wijsheid en vriendelijkheid mag handelen"


Met de eerste zin bedoelen we dat je vrede vindt in hoe de dingen gaan, en de dingen accepteert zoals ze zijn. Zoals de dingen zijn is immers niet te veranderen en we hebben ook maar beperkte invloed op hoe de dingen gaan, als we die al hebben. Maar met de dingen accepteren zoals ze zijn bedoel ik geen passieve acceptatie. Ik bedoel een actieve acceptatie. En dat benadrukken we met de tweede zin… Dat we vanuit die acceptatie vanuit een balans tussen wijsheid en vriendelijkheid mogen handelen.


Ik zal de twee zinnen nog een paar keer herhalen.


Dat ik het leven mag nemen zoals het zich ontvouwt.

En dat ik van daaruit met wijsheid en vriendelijkheid mag handelen.


Eventueel kun je in jezelf ook alleen de eerste zin benoemen terwijl je weet dat de tweede zin daar bij hoort.


Nog 1 keer beide zinnen:


Dat ik het leven mag nemen zoals het zich ontvouwt.

En dat ik van daaruit met wijsheid en vriendelijkheid mag handelen.


Belletje


Je kunt nu nog enige tijd blijven staan of zitten. 


Misschien kun je iemand of meerdere mensen in gedachte nemen die nu wel vriendelijkheid kunnen gebruiken. Of iemand waarmee je je gewoon graag verbind. 

Je kunt dan liefdevolle wensen uitspreken, of gewoon een hartverbinding maken. De persoon voor je zien er naar glimlachen. Je mag hier creatief in zijn. 


Je kunt ook gewoon staan of zitten in stilte.

Kijk wat voor jou goed voelt. Waar jij behoefte aan hebt bij het ontwikkelen van vriendelijkheid voor jezelf en voor anderen…