Meditatie Gerjan Schoemaker

Vier meditatie methoden uitgelegd

February 25, 2021 Gerjan Schoemaker
Meditatie Gerjan Schoemaker
Vier meditatie methoden uitgelegd
Show Notes

Maar liefst 145 mensen hebben zich al aangemeld na mijn uitnodiging om in maart samen te mediteren (zie de uitnodiging nogmaals onderaan dit bericht). Omdat hier ook mensen bij zijn met beperkte meditatie-ervaring geef ik de eerste dag, aankomende maandag dus, een geleide meditatie. Mensen met ervaring kunnen mij natuurlijk gewoon muten dus niemand heeft er dan hinder van ;-)

Daarnaast heb ik naar aanleiding hiervan ook deze video opgenomen waarin ik, relatief kort, vier meditatiemethoden uitleg die je kunt toepassen tijdens stilte meditatie.

Ik heb overigens ook een gratis online cursus waar ik nog wat dieper inga op Vipassana meditatie: https://meditatieinstituut.nl/meditatie-online-video-podcast/vipassana-meditatie/

Het is overigens nog mogelijk om je maandag (kosteloos) aan te sluiten om samen te mediteren. Bij deze nogmaals de uitnodiging:

--- 30 DAGEN SAMEN MEDITEREN. DOE JE MEE? ---

Graag nodig ik je uit, of misschien moet ik zeggen, ๐๐š๐š๐  ๐ข๐ค ๐ฃ๐ž ๐ฎ๐ข๐ญ om 30 dagen lang samen met mij en anderen iedere ochtend te mediteren. Mocht je nog niet dagelijks mediteren kun je het zien als een experiment om te kijken welke positieve effecten dit heeft op jouw eigen leven en daarmee ook het effect op je directe relaties. Als je al wel dagelijks mediteert is het misschien ondersteunend om dit samen te doen.

Ondanks dat we vaak wel weten wat de positieve effecten van meditatie zijn en hoe belangrijk het is om dagelijks te mediteren, is het voor de meeste mensen niet zo eenvoudig om in je eentje gemotiveerd en met toewijding dagelijks te mediteren.

De kracht van een meditatiegroep, ook wel een Sangha, moet mede daarom niet onderschat worden. Niet voor niets is de Sangha รฉรฉn van de drie Juwelen binnen het boeddhisme. Naast dat het helpt om geรฏnspireerd te worden en gemotiveerd te blijven, heeft de Sangha ook een verbindende werking. Er is een voelbaar verschil als je samen mediteert of dat je dit in je eentje doet. Maar ook voor en na de meditatie voel je je gesteund als je met gelijkgestemden met de meditatiebeoefening bezig bent. In deze tijden van individualisering die al lang gaande is, en helemaal in de corona situatie waar we nu mee te maken hebben heeft een Sangha een sterk ondersteunende functie.ย 

Omdat, zoals het nu lijkt, de meditatieavonden en retraites voorlopig niet doorgaan ga ik de hele maand maart iedere ochtend een stilte meditatie aanbieden waar eenieder via Zoom aan mee kan doen. Op die manier zijn we alleen en toch verbonden met een Sangha.

๐ƒ๐จ๐ž ๐ฃ๐ž ๐ฆ๐ž๐ž?
Ik start iedere werkdag in maart om 5.30 uur met een stilte meditatie tot 6.30 uur. In het weekend een uur later(!) van 6.30 tot 7.30 uur. Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk mensen dan ook direct al meedoen. Maar een uur mediteren is nog niet voor iedereen weggelegd of sommigen hebben moeite met het vroege tijdstip. Dan kun je ook altijd halverwege of op ieder ander moment intunen.

Maar ik kan je aanbevelen om eens te ervaren wat het effect voor je is als je 30 dagen lang, iedere ochtend begint met een uur meditatie ๐Ÿ˜‰

๐†๐ž๐ฅ๐ž๐ข๐๐ž ๐ฆ๐ž๐๐ข๐ญ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐ž๐ง ๐ ๐ž๐ฅ๐ž๐ ๐ž๐ง๐ก๐ž๐ข๐ ๐ญ๐จ๐ญ ๐๐ž๐ฅ๐ž๐ง/๐ฏ๐ซ๐š๐ ๐ž๐ง ๐จ๐ฉ ๐ณ๐š๐ญ๐ž๐ซ๐๐š๐ 
Iedere zaterdag in maart begeleid ik in plaats van een stilte meditatie, een Brahma Vihara meditatie. De eerste keer op liefdevolle vriendelijkheid; dan compassie; dan medevreugde en dan gelijkmoedigheid. Om de werking van de Sangha nog meer tot zijn recht te laten komen wil ik op zaterdag na de meditatie ook de mogelijkheid bieden om iets te delen of vragen te stellen.

๐‡๐จ๐ž ๐ค๐ฎ๐ง ๐ฃ๐ž ๐ฆ๐ž๐ž๐๐จ๐ž๐ง?
Stuur mij een e-mail als je mee wilt doen.ย 
Er zijn geen kosten aan verbonden.

๐Ÿ™๐Ÿ™

Gerjan Schoemaker

Support the show